Ontwerp en realisatie: HETWORKS

Op ons terrein

Een rondleiding

Het bezoekadres van de boerderij bevindt zich op Griftdijk 5. Een huis met aan de voorkant de crisisopvang en aan de achterkant de kantine. De kantine was vroeger een deel, waar de dieren stonden. Deze is verbouwd en nu is het de plek waar we met elkaar eten, (koffie) drinken, creatieve activiteiten doen en ruimte is voor een goed gesprek.

Op Griftdijk 3 bevindt zich de boerderij. Daar zijn de activiteiten rondom het verzorgen van de dieren, de houtwerkplaats, de kas en de groentetuin. Tussen de boerderij en de dagbestedingsruimte/crisisopvang bevindt zich een verhard pad. Zo kunnen de deelnemers gemakkelijk en veilig van de ene kant naar de andere kant.

Wij werken met elkaar op de boerderij en besteden zo samen onze dag. Of we nu de koeien voeren, lammetjes de fles geven, mest scheppen in de paardenstal of het landbouwgereedschap repareren. Ieders werk is van belang. Er wordt gewerkt met een duidelijke dagstructuur, met aandacht voor ieders talenten en mogelijkheden. De ondernomen activiteiten zijn gebaseerd op de dagelijkse, wekelijkse en seizoensgebonden werkzaamheden rond een boerderij.

Een rondleiding

Boerderij De Toekomst is een plaats waar iedereen welkom is. Graag nemen wij u even mee langs de diverse bijzondere plekken op onze historische boerderij uit 1886. Wij zetten onze prachtige plek midden in het boerenleven graag in om mensen te ontmoeten en hebben mooie dagbestedingsmogelijkheden voor diverse doelgroepen uit de GGZ, maatschappelijke opvang, gehandicaptenzorg en ouderzorg.

Werkplaats: 
Onder begeleiding kunnen onze deelnemers in de Werkplaats creatief aan de slag met zowel hout als metaal. Zo kunnen er houten bloembakken, krukjes en vogelhuisjes worden gemaakt. Verder is dit ook de plek waar wij meubels opknappen of zelf maken. Onder begeleiding van een vrijwilliger worden de deelnemers gestimuleerd en geholpen bij het realiseren van de mooiste projecten. Ook vinden er reparaties plaats van fietsen, tractoren of andere boerderijattributen die nodig zijn voor de landbouw-, tuin- of veeverzorging.

 

 

Moestuin en bloementuin:

In de tuinen van boerderij “De Toekomst” worden verschillende soorten groenten, fruit en bloemen gekweekt. De deelnemers kunnen

hier aan de slag met het: zaaien, planten poten, onkruid wieden, water geven, snoeien, plukken, maar natuurlijk ook genieten van de prachtige natuur. De deelnemers kunnen dan zien hoe de planten groeien en bloeien, waardoor de deelnemers ook gaan groeien en bloeien.

 

 

 

Kas:

In de tuinen van boerderij “De Toekomst” worden verschillende soorten groenten, fruit en bloemen gekweekt. De deelnemers kunnen hier aan de slag met het onkruid wieden, zaaien, water geven, snoeien, verpoten, en plukken. Daarnaast kunnen ze genieten van de prachtige natuur. De verse groenten mogen de deelnemers thuis klaarmaken. Zo kunnen ze genieten van eigen verbouwde groenten en fruit.

 

 

Loods:
De loods is de verblijfplaats voor de hond. Het is ook een opslagplaats voor openhaard hout. In de loods is de mogelijkheid om “overdekt” buiten te klussen.

 

Kantine:De kantine wordt gebruikt voor de pauze met koffie en thee voor de deelnemers die op de boerderij werken. Daar is ook ruimte voor een goed gesprek en om uit te rusten. Lunchen doen we gezamenlijk in de daarbij behorende dagbestedingsruimte.

 

 

 

Schapenschuur/werktuigenberging:
Er zijn op de boerderij schapen die in het voorjaar gaan lammeren. Deelnemers kunnen helpen de schapen te voeren, het hok schoon te maken en helpen of kijken bij het lammeren. Ook is het mogelijk om te helpen bij het scheren van de schapen en het opruimen van de wol. De lammetjes blijven bij de moeder maar het komt regelmatig voor dat ze een fles melk krijgen van de deelnemers. Daarnaast kunnen lammetjes de knuffels van onze deelnemers erg waarderen.

 

 

 

 

Paardenstal:
In de paardenstal staan de mini ezels. De stallen  worden dagelijks schoongemaakt en de ezels krijgen vers voer. De deelnemers  mogen helpen met het borstelen van de mini ezels. Overdag lopen de ezels in het land.

 

Koeienstal:

In de winter verblijven de koeien in de koeienstal. De stal wordt dagelijks uitgemest en de koeien krijgen hier hun voer. In de zomermaanden verblijven de koeien buiten in de wei. Ze worden in de melkstal 2 x per dag gemolken door boer Evert ook hierbij kunnen deelnemers hand- en spandiensten verrichten.

 

Jongvee stal:
Het hele jaar door worden er kalfjes geboren. Erg leuk natuurlijk ook als deelnemer om deze nieuwe bewoners van de boerderij te ontmoeten.

 

Voeropslag:
Op de voerplaat ligt de mais en het kuilvoer voor de dieren. Deelnemers helpen mee om de mais en het gras onder het zeil vandaan te halen. Boer Evert kan daarna het voer met de voermengwagen naar de stallen van de beesten brengen.

 

Klein dier weide:
In de geitenweide lopen de kleine dieren van de boerderij zoals geiten en lammetjes. Ook is er een schuurtje waar een klein kippenhok is, waar de Brahma’s lopen. Daar is de mogelijkheid om wat te leren van het boeren vak. De dieren krijgen iedere dag schoon water en voer en natuurlijk moeten dagelijks de eieren worden verzameld.

 

Kippenschuur:

De kippenschuur ligt op 200 meter van de boerderij. Wij hebben daar 12.000 biologische leghennen. De eieren worden dagelijks uitgehaald. Dit gaat aan de hand van een machine. De deelnemers mogen helpen bij het sorteren van de eieren en wegzetten van de stapel eieren.

IJsbaan:
Op het land van boerderij “de Toekomst” ligt ook nog de ijsbaan “de Kom”. We zijn natuurlijk afhankelijk van een stevige vorstperiode, maar als dit het geval is binden we uiteraard gelijk met elkaar de schaatsen onder.

Contactgegevens

Boerderij de Toekomst
Evert en Martine Legemaat
Griftdijk 5
3953 ML Maarsbergen

Evert06-22921968

Martine06-36587161

0343-431502

info@boerderijdetoekomst.nl

Facebook

Instagram

LinkedIn

Klik hier voor de kaart en route