Ontwerp en realisatie: HETWORKS

Werken op de boerderij

Wij werken met elkaar op de boerderij en besteden zo samen onze dag. Of we nu de koeien voeren, lammetjes de fles geven, mest scheppen in de paardenstal of het landbouwgereedschap repareren. Ieders werk is van belang. Er wordt gewerkt met een duidelijke dagstructuur, met aandacht voor ieders talenten en mogelijkheden. De ondernomen activiteiten zijn gebaseerd op de dagelijkse, wekelijkse en seizoensgebonden werkzaamheden rond een boerderij.

Een rondleiding

Werkplaats: 
Onder begeleiding kunnen onze deelnemers in de Werkplaats creatief aan de slag met zowel hout als metaal. Zo kunnen er houten bloembakken, krukjes en vogelhuisjes worden gemaakt. Verder is dit ook de plek waar wij meubels opknappen of zelf maken. Onder begeleiding van een vrijwilliger worden de deelnemers gestimuleerd en geholpen bij het realiseren van de mooiste projecten. Ook vinden er reparaties plaats van fietsen, tractoren of andere boerderijattributen die nodig zijn voor de landbouw-, tuin- of veeverzorging.

Moestuin en bloementuin:
In de tuinen van boerderij “De Toekomst” worden verschillende soorten groenten, fruit en bloemen gekweekt. De deelnemers kunnen hier aan de slag met het:  onkruid wieden, water geven, snoeien, plukken, maar natuurlijk ook genieten van de prachtige natuur.

Loods:
De loods is de verblijfplaats voor de poezen en de hond. In de loods is de mogelijkheid om “overdekt” buiten te klussen.

Kantine:
De kantine wordt gebruikt voor de pauze met koffie en thee voor de deelnemers die op de boerderij werken. Lunchen doen we gezamenlijk in de daarbij behorende dagbestedingsruimte.

Schapenschuur:
Er zijn op de boerderij schapen die in het voorjaar gaan lammeren. Deelnemers kunnen helpen de schapen te voeren, het hok schoon te maken en helpen of kijken bij het lammeren. Ook is het mogelijk om te helpen bij het scheren van de schapen en het opruimen van de wol. De lammetjes blijven bij de moeder maar het komt regelmatig voor dat ze een fles melk krijgen van de deelnemers. Daarnaast kunnen lammetjes de knuffels van onze deelnemers erg waarderen.

Paardenstal:
In de paardenstal staan de paarden en pony’s. De stallen  worden dagelijks schoongemaakt en de paarden krijgen vers voer. De deelnemers  mogen helpen met het borstelen van de pony’s en kunnen ook mee een ritje maken met de ponykar. Overdag lopen het paard en de pony’s in het land.

Koeienstal:
In de winter verblijven de koeien in de koeienstal. De stal wordt dagelijks uitgemest en de koeien krijgen hier hun voer. In de zomermaanden verblijven de koeien buiten in de wei. Ze worden in de melkstal 2 x per dag gemolken door boer Evert ook hierbij kunnen deelnemers hand- en spandiensten verrichten.

Jongvee stal:
Het hele jaar door worden er kalfjes geboren. Erg leuk natuurlijk ook als deelnemer om deze nieuwe bewoners van de boerderij te ontmoeten.

Voeropslag:
Op de voerplaat liggen de maishopen en het kuilvoer voor de grote dieren. Deelnemers helpen mee om het zand van de hopen te scheppen. Boer Evert kan daarna het voer naar de stallen van de beesten brengen.

Klein dier weide:
In de geitenweide lopen de kleine dieren van de boerderij zoals geiten en lammetjes. Ook is er een schuurtje waar een klein kippenhok is. Daar is de mogelijkheid om wat te leren van het boeren vak. De dieren krijgen iedere dag schoon water en voer en natuurlijk moeten dagelijks de eieren worden verzameld.

Kippenschuur:
Begin november komen er nieuwe kippen in de kippenschuur. Vanaf dat moment is er de mogelijkheid om ook hier te helpen bij de dagelijkse werkzaamheden.

IJsbaan:
Op het land van boerderij “de Toekomst” ligt ook nog de ijsbaan “de Kom”. We zijn natuurlijk afhankelijk van een stevige vorstperiode, maar als dit het geval is binden we uiteraard gelijk met elkaar de schaatsen onder.